Ficcions Sonores

Portada del podcast Ficcions Sonores. Font: @Detallspodcasts.


Una «ficció sonora» és la radionovel·la de tota la vida adaptada als temps actuals, tant des del punt de vista temàtic com des de la perspectiva dels complexos paisatges sonors que acompanyen les trames. Resulta palès que és molt més que un «cinema sense imatges». Al contrari, ara més que mai s'ha de tenir molt present el format cinematogràfic a l'hora de plantejar possibles històries pensades per a ser explicades mitjançant una «ficció sonora».    

El diccionari de l'Institut de Estudis Catalans defineix el terme «radionovel·la» com "una novel·la concebuda per ser emesa per ràdio en forma de capítols".

D'ençà que la societat ha passat de ser consumidora a creadora i que aquest fet, actualment, succeeix al mateix temps, mai fins ara havia resultat tan assequible dur a terme la creació d'un podcast.

Una ficció sonora es tracta d'un espectacle sonor. Mitjançant una ambientació sonora i uns efectes de so es recreen uns espais i uns paisatges sonors amb unes textures que l'oient s'imaginarà en funció dels seus gustos. Des d'aquest punt de vista, l'oient va construint el món interior de la ficció a mesura que la va escoltant. Els oients viuen una fusió de diferents llenguatges: radiofònic, teatral, novel·lístic i cinematogràfic. En definitiva uns llenguatges que, d'una banda, la ficció sonora els fusiona i, de l'altra, convé tenir-los molt presents a l'hora d'endinsar-nos en el món de la «ficció sonora». 

Narrativament cal tenir en compte els referents culturals de l'audiència. És a dir, els oients són lectors, espectadors de cinema i d'espectacles teatrals. D'aquesta manera cal tenir en compte que a l'hora de crear la ficció resulta convenient valorar que la versemblança i la credibilitat serà quelcom que l'audiència valorarà a l'hora de seguir o no una ficció sonora, una sèrie de televisió, una pel·lícula o bé, una novel·la.


Actualment, la digitalització contribueix el fet que la «ficció sonora» disposi d'una difusió excel·lent a través d'internet tant en format d'àudio com de vídeo. Dit d'una altra manera, cada vegada més a l'audiència li interessarà visualitzar els podcasts. És a dir, les gravacions del «com s'ha fet» el podcast encara que el format, d'entrada, estava pensat per àudio. Independentment del gènere del podcast.

Sigueu benvinguts i benvingudes al nostre nou podcast Ficcions Sonores. Dins d'aquest espai hi estrenarem les nostres «ficcions sonores» bé siguin capítols únics o seriats. Ben aviat us anunciarem l'estrena de nostra primera ficció sonora.   



Més informació a:

https://elspetitsdetallspodcasts.blogspot.com/search/label/Ficcions%20sonores

Comentaris

Entrades populars