#Capítol 11: El Washington de «House of Cards»

#Capítol 11. Foto: Netflix. Muntatge: @Detallspodcasts. 







Capítol 11: El Washington de House of Cards  

L’art dels petits detalls 1x11                                       Novembre 19

F/in CARETA Encadenada amb SINTONIA uns segons a PP i passa a 2P.

Entradeta:

Benvinguts al onzè capítol, o bé a la onzena entrada, del podcast L’art dels petits detalls.

Un espai on, cada dijous a les set del vespre, hi podreu trobar tot allò que engloba el nostre blog.

En definitiva, cada setmana us parlarem d’un petit detall. D’alguna manera, intentarem mostrar els petits detalls de la vida des d’un punt de vista particular.
Aquesta setmana ens endinsarem al Washington de «House of Cards».

Comencem.

F/in SINTONIA fos amb F/in MÚSICA_“House of Cards” uns segons a PP i passa a 2P.

Parlament:          

«House of Cards» és una sèrie dramàtica americana creada i produïda per Beau Willimon. És una adaptació de la mini-sèrie britànica amb el mateix nom basada en la novel·la de Michael Dobbs i emesa per la BBC l’any 1990. Compta amb les actuacions de Kevin Spacey, Robin Wright i Kate Mara. La primera temporada completa es va estrenar l'1 de febrer del 2013 en el servei de streaming de Netflix. El 27 de febrer de 2015 es va estrenar en bloc la tercera temporada.

Als «Primetime Emmy Awards» del 2013 va ser nominada a nou categories de les quals en va guanyar dos: a la millor direcció i al millor guió. El 2014 va aconseguir 13 nominacions, però només va guanyar a una categoria. També ha rebut dos Globus d'or al Milor actor i a la Millor actriu d'una sèrie de drama per Kevin Spacey i Robin Wright respectivament.

El Beau Willimon, creador de la sèrie, va tenir el repte de continuar la saga dels Underwood mentre la realitat política americana superava els escàndols de qualsevol ficció.

Des de les últimes eleccions, aquesta és la primera vegada en què Donald Trump i Frank Underwood conviuen en el mateix espai temporal com a presidents dels Estats Units.

F/in MÚSICA_“House of Cards” uns segons a PP i passa a 2P.

Parlament “la Washington de «House of Cards»”:          

La sèrie de Netflix, ara fa un any estrenava la seva darrera temporada a Canal+ Sèries. Ha estat la primera gran sèrie de Netflix, la primera a competir amb les grans sèries d'altres cadenes com HBO. També és la primera que té disponibles tots els capítols des del primer moment de l’estrena; Alhora li dona sentit al binge-watching. És a dir, la marató de veure sèries.

«House of Cards» és la cara bruta de Washington, igual que «The West Wing» n’és la neta. La realitat potser és que la capital americana es troba a cavall d’entre una i l’altra.  

Ni en la tesi utòpica de Sorkin ni en la visió bruta de la política de Beau Willimon. Una mirada cínica i tèrbola, com la de el matrimoni Underwood, necessita escenaris ad hoc; per això els de la sèrie, a part de la previsible Casa Blanca, són barris en els que els congressistes tan sols hi van obligats per la campanya.

Per cert, la Casa Blanca de «House of Cards» és freda. La de «The West Wing» era caòtica i en ella es menjaven donuts.

De tant en tant els protagonistes de la sèrie de Netflix se citen de manera clandestina en museus, alguna cosa fàcil a Washington, on n’hi ha molts i són fabulosos com la «National Gallery» o el «Hirshhorn Museum». O bé, van a estacions de metro que només trepitgen si és per dur a terme actes extrems. I, per descomptat, un dels nostres matrimonis favorits de la ficció contemporània, el d’en Frank i la Claire Underwood Una parella permanentment fosca.

Habitualment els polítics que trepitgen la «Casa Blanca» es mouen als  seus voltants. Mengen crab cakes a «Old Ebbitt Grill», i acaben al seva jornada laboral al bar de l'hotel «Hi ha-Adams», inaugurat l'any 1963 pel president Kennedy.

«House of Cards» retrata molt bé aquest món; en el qual la distància més propera entre dos punts no és una línia recta, sinó un ziga-ziga amb tirabuixó i doble mortal endavant.

Però no ens despistem: el que ens ve de gust fer quan veiem la capçalera d'aquesta sèrie, que reuneix totes les icones de Washington, és viatjar a la ciutat.

No obstant això, els escenaris reals de la sèrie, «House of Cards», físicament es troben entre Baltimore i Joppa, en una antiga nau dels magatzems Macy's. Una gran majoria de «House of Cards» està filmada a Joppa, Maryland, un suburbi de Baltimore. Allà, els equips de cinema han construït un escenari sonor que reprodueix la Casa Blanca, així com molts altres edificis icònics de la capital americana.  

Una altra dada important: on és realment el «Freddy's BBQ», el restaurant on Frank es tacava les mans tot menjant costelles a primera hora del matí, i que ja apareixia a «The Wire». A Baltimore, no a Washington DC.  El «Freddy's BBQ» va ser un element bàsic durant la primera i la segona temporada. El trobareu al 2601 de la Greenmount Avenue.

Un altre punt d’interès és la casa dels Underwood. La trobareu al 1609 de Park Avenue, a l'àrea de Bolton Hill.

I l’apartament de la Zoe? El trobareu al 2605 de Greenmount Avenue, a la mateixa ciutat de Baltimore. El diari on treballa, el Washington Herald, i que a la sèrie hi és tan present. La seva seu, també es troba a la segona ciutat més poblada de l’estat de Maryland.

Parlant de bars i restaurants és curiós que tots els que apareixen a la sèrie simulen estar a Washington, però en realitat es troben a Baltimore.

Un exemple és el de l'Hotel Four Seasons, anomenat «Wit and Wisdom», o el Xarxa Maple, al 930 N. Charles St·, freqüentat per la Zoe Barnes. Els museus tampoc són el que semblen. A la ficció són el Baltimore Museum of Art i el Walters Art Gallery.

F/in MÚSICA_“House of Cards” uns segons a PP i passa a 2P.

Parlament “la Washington D·C més política”:            

Washington és una bombolla en la qual conflueixen polítics, assessors, lobistes, periodistes i una infinitat d'experts. Tots es necessiten mútuament. House of Cards reflecteix un còctel de poder, escàndols, falsedats, traïcions i ambicions desmesurades.

F/in MÚSICA_“House of Cards” uns segons a PP i passa a 2P.

Els Underwood, manipuladors, estrategs permanents, semblen estar disposats a fer qualsevol cosa amb la condició d'avançar en els seus objectius en una partida d'escacs interminables. Fins al punt de fer desaparèixer rivals polítics i periodistes, com la jove redactora que mor llançada a les vies del metre. La gran pregunta: Això passa també al Washington real? Només imaginar que la sèrie es podia assemblar en alguna cosa a la realitat la feia més atractiva però també inquietant.

En una trobada amb executius tecnològics, inclòs el de Netflix, el llavors president dels Estats Units, Barack Obama, en feia  broma i deia que “li agradaria que Washington fos tan despietadament efectiu” com a  «House of Cards».

Observareu que la sèrie té certs paral·lelismes interessants amb la vida real. Veureu que és impossible no comparar el matrimoni Underwood amb el de Bill i Hillary Clinton.

Tots dos, una parella assedegada de poder, que s'ajuda mútuament a escalar políticament i sempre sospitosa de no ser del tot transparent, és acusada d'una infinitat de conspiracions per part dels republicans. No obstant això, hi ha també divergències notables: malgrat intentar-ho dues vegades, Hillary mai ha aconseguit aconseguir la presidència dels EUA.

F/in MÚSICA_“House of Cards” uns segons a PP i passa a 2P.

Parlament “Sinopsi”:            

Per situar-nos, la sèrie és el seguiment de la vida del congressista americà Francis Underwood i la seva dona Claire. És a dir, el matrimoni Underwood. Veurem que no es detindran davant de res per aconseguir tots i cada un dels seus propòsits. La història d'aquest drama polític s'endinsa en un món ple d'avarícia, sexe i corrupció a Washington DC.

F/in MÚSICA_“House of Cards” uns segons a PP i passa a 2P.

Parlament “Claire, és el teu torn”:

Ha arribat el final. Ha arribat el moment de la Claire Underwood. Després d'anys esperant la seva oportunitat i fins enfrontant-se en diverses ocasions al seu marit Frank, president dels Estats Units, Claire aconsegueix el que anhelava. Aquesta última temporada de House of Cards li lliurarà tot el protagonisme a Robin Wright (Claire Underwood) després del controvertit acomiadament de la sèrie de Kevin Spacey. Noves incorporacions al repartiment: Diane Lane i Greg Kinnear. Tornen Michael Kelly, Jayne Atkinson, Constance Zimmer, Patricia Clarkson i Campbell Scott.

Guanyadora de tres premis Emmy i dos Globus d'Or, House of Cards està protagonitzada per Kevin Spacey, guanyador del Globo d'Or a millor actor de drama, dos premis Oscar per American Beauty i Sospitosos habituals, i productor executiu de la sèrie, secundat per Robin Wright (Forrest Gump), guanyadora també d'un Globo d'Or pel seu paper. El repartiment el completen Nathan Darrow com el guardaespatlles Edward Meechum, Mahershala Ali com Remy Danton, i Jimmy Simpson com Gavin Orsay, entre altres.

«House of Cards» està realitzada per un veritable dream team de directors format per David Fincher, director de «La Xarxa Social», James Foley, Jodie Foster i Allen Coulter d’«Els Soprano» al qual s'afegeix a la tercera temporada, Agnieszka Holland, realitzadora i guionista de pel·lícules com «Olivier, El jardí secret i Copying Beethoven».

F/in TALL_“House of Cards” (00:00) a PP i RS.

Parlament “Les 6 temporades”:

En les sis temporades que ha durat la sèrie hem pogut gaudir de la història dels Underwood. És a dir, en Frank i la Claire, un matrimoni assedegat de poder i disposat a qualsevol cosa per aconseguir-lo.

La sèrie amb el pas dels capítols i les temporades ha passat de ser un thriller, sobre les clavegueres de la política americana i de la Casa Blanca més o menys creïble, a una carrera eixelebrada a la recerca del següent gir impossible.

A estones ha estat molt divertida de veure. A altres ha estat especialment dura amb els polítics americans. I en d’altres ha estat un autèntic drama de gran nivell. El responsable de la sèrie fins a la quarta temporada, Beau Willimon, va abandonar el vaixell quan ja preveia que la sèrie, més tard o més d’hora, començaria a estar tocada i enfonsada.

F/in TALL_“House of Cards” a PP i RS.

F/in MÚSICA_“House of Cards” uns segons a PP i passa a 2P fos amb SINTONIA uns segons a PP i passa a 2P.
                                                                                                                         
Tancament:

Recordeu que a la web del podcast: l’artdelspetitsdetalls.blogspot.com hi trobareu tota la informació relativa al podcast i un grapat d’escrits i apartats per gaudir dels petits detalls de la vida. També, ens hi podreu escoltar, i tornar a escoltar, sempre que us vingui de gust.

Recordeu: l’artdelspetitsdetalls.blogspot.com.

D’altra banda si voleu estar al dia de totes les novetats de la nostra productora de podcasts, «Els petits detalls podcasts», visiteu: elspetitsdetallspodcasts.blogspot.com.  

F/in SINTONIA un segons a PP i passa a 2P.

Ens veiem, novament, el dijous vinent a les set del vespre.

Fins la pròxima, detallistes. Sigueu molt feliços! 

F/in SINTONIA un segons a PP i RS. 

Comentaris

Entrades populars